Szakáll Tibor

FŰTÉSSZÁMLA CSÖKKENTÉS!

Nyíregyháza,Kossuth tér 8.A/15 Tel:+36302131450

Webárúház

Egészségvédelmipolitika

Minőségpolitika

Környezetvédelmipolitika

Tippek a fűtésszámlacsökkentéshez:


-Bármilyen hűtés-fűtés rendszer üzembe helyezésekor a beüzemelővel, kivitelezővel magyaráztassa el a rendszer működését, és jegyzeteljen! Ha valami nem világos akkor kérdezzen rá!
-Olvassa át a rendszerhez tartozó használati útmutatókat!
-Terveztesse meg a rendszert tervezővel vagy hozzá értő fűtésszerelővel úgy ,hogy illeszkedjen az épület sajátosságaihoz.
-Tervezés során ragaszkodjon a hivatalos hőszükséglet számításhoz.
-Radiátoros fűtés helyett padlófűtést, falfűtést szereltessen.
-Itt meg kell jegyeznem ,hogy egy jól megtervezett és kivitelezett radiátoros fűtéssel is hasonló hatásfokot, fűtésszámlacsökkentést lehet elérni. A különbség csak annyi lesz, hogy a padlófűtésnél a talpnál meleg lesz, tehát komfortosabb érzetet kelt.
-Telepítsen hőszivattyús rendszert.
-Telepítsen napkollektort. Ezt ugye fűtésre és használati meleg vízre lehet használni.
-Telepítsen napelemeket. Ezt pedig villamos áram elő alítására lehet használni.
-Rendszeresen ellenőriztesse a rendszert és végeztessen évente karbantartást!
-Hideg időben gyorsabban, rövid ideig szellőztessen! Nagyobb szél esetében hamarabb szellőzik ki a lakás.
-Telepítsen hagyományos szellőzés helyett korszerű kis áram fogyasztású légtechnikai berendezést, de olyat, ami az elszívott levegő hőmérsékletét felhasználva egy hőcserélőn keresztül előmelegíti a beszívott levegő hőmérsékletét.
-Ha már van légtechnikai berendezése, végeztessen negyedévente ellenőrzéseket, fél évente karbantartásokat. Évente teljeskörű karbantartást szűrőcserével együtt. Az új szűrő cserével nem csak a belső levegő minősége, mennyisége változik meg, hanem előfordulhat, hogy megváltozik a belső hőmérséklet is.
-Ellenőrizze a helyiségekben lévő termosztatikus szelepek beállításait.
-Ne állítsa szükségesnél magasabbra fűtési hőfokot és a használati meleg víz hőfokát. Padló és falfűtésnél :30-35 fok, Kondenzációs kazánoknál radiátoros fűtés esetében 45-60 fok. Használati meleg vizet pedig 40-50 fokra állítsa. Itt a HMV-nél így elkerüljük a forrázást és a vízkő kicsapódást.
-Átmeneti időszakban használja a téli-nyári átkapcsolást.
-Minden hőmérséklet változtatás csak egy idő után fejti ki a hatását. Célszerű 24 óra múlva ellenőrizni a változás eredményét...
-A helyiség kellemes hőmérséklete nem csak a hőmérséklettől függ, hanem páratartalomtól is.
-Ha teheti a házát szigetelje megfelelő vastagságú hőszigetelő anyaggal körbe és a padlásteret is úgyszintén.
-Ha teheti cserélje le a régi ablakait új megfelelő hőátadási tényezőjű ablakokra.

És összességében elmondható, hogy a fent írt tippekből összelehet állítani egy olyan rendszert, amely nagyon alacsony fűtésszámlát fog eredményezni. Akár nulla forintos számla is elérhető.
Még egy utolsó lényeges dolog, ami kimaradt: Soha ne a helyiség légköbméter alapján legyen a fűtőtest stb. szerelvény méretezve kiválasztva! Sajnos a szakmába nagyon sok a kontár vagy/és csak vízvezeték szerelőként, gázvezeték szerelőként próbálnak fűtésrendszereket készíteni... Ez a három szakma sose volt ugyanaz! Ismétlem, nem ugyanaz! Ők sose tanulták, sose vizsgáztak fűtés rendszerek kivitelezéséből és sose tanulták a hőszükséglet számítást! Ennek a bonyolult képletnek az ismerete, alkalmazása a titka, az alapja a fűtésszámla csökkentésnek.

Vissza a főoldalra

©Szakáll Tibor